Medelhavsmuseet 3 mars 2007


     

Ingrid Luterkort och
Birgit Wiger AngnerDen populäre talaren
Sture Linnér i berättartagen


Foto: Fredrik Posse

       
 

Grekisk temaeftermiddag


Lördagen den 3 mars 2007 hade Den Svenska Parthenonkommittén kallat till årsmöte på Medelhavsmuseet i Stockholm. Årsmötet inleddes av kommitténs ordförande Krister Kumlin som bl.a. redogjorde för verksamhetsåret. Han informerade också om en utställning med tema "Parthenonskulpturerna" som skall äga rum i Stockholm i november 2007. Utställningen organiseras av grekiska kulturdepartementet och Mercouri Foundation som företräds av Spiros Mercouri. Kontaktperson för projektet i Sverige är Giorgios Kontorinis.
Efter årsmötet följde en grekisk temaeftermiddag med poesi, föreläsningar och filmvisning.

Ta del av Verksamhetsberättelsen >>

Under temaeftermiddagen, som var mycket välbesökt, berättade Birgit Wiger Angner i målande färger om hur hon återlämnade ett Erechtheionfragment som hon haft i sin ägo till grekerna; en händelse som ådrog sig massmediernas uppmärksamhet världen över. Denna svenska gest kunde man även bevittna i en dokumentärfilm som visades under temadagen. Filmen "Tillbaka till Akropolis" har producerats på initiativ av Inger Eriksson. Produktion: Babis Tsokas och Inger Eriksson.

Skådespelerskan Ingrid Luterkort läste därefter poesi med stor inlevelse bl.a. "Förklädd gud", "Vid Kap Sounion" och "Odysseus hund", alla dikter av av Hjalmar Gullberg. En förnämlig uppläsning som uppskattades stort av den talrika publiken.

" Alla tiders Grekland" - på detta tema talade den store Greklandskännaren Sture Linnér. Han berättade bl.a. om upplevelser under sin långa och händelserika tid i inbördeskrigets Grekland då han verkade för Röda korset.

Under temadagen visades också nio teckningar av konstnären Björn Hallström - motiven tagna från ön Kos. Konstverken, av hög konstnärlig kvalité, har skänkts av konstnärens hustru Gertrud Wieselgren och har ställts till Svenska Parthenonkommitténs förfogande. En försäljning av verken planeras vid ett senare tillfälle.


 
<< Tillbaka


www.svenskaparthenon.se